Jak lepit fotky do alba

Jak nejlépe nalepit fotky do fotoalba?

Tuto otázku řeší každý, kdo se rozhodl svým fotkám zakoupit klasické fotoalbum někdy také zvané album na růžky. Tento způsob uložení fotek znaly už naše babičky a dobře nalepené fotografie mohou vydržet v bezpečí desítky let. Rozhodnout se můžete mezi třemi metodami lepení fotek a to pomocí růžků, podlepek a lepidla. Každý způsob má své výhody i nevýhody a je na vás který si vyberete. Kompletní nabídku potřeb k lepení fotek naleznete v kategorii Příslušenství.

K vlepování fotek použijte fotorůžky.

foto-ruzky

Moderní růžky jsou samolepicí a bývají na pásce smotané v krabičce nebo na kartičce. Doporučujeme kartičku, protože u té nedochází k ohybu růžku jako na pásku. Růžek nasadíte na rohy fotografie a sloupnete fólii ze samolepicí vrstvy na druhé straně. Růžek, jeden po druhém, odlepte z pásku nebo podložky a nasaďte je na rohy fotografie. Pak fotografii umístěte na stránku fotoalba kam potřebujete. Buďte opatrní a místo vyberte rozmyslem, neboť jakmile se růžky přilepí již s nimi nehnete a bez následků růžek z alba neodstraníte. Pokud se vše povede a fotografie drží můžete v budoucnu fotografii vyjmout a opět vložit. Do alba s bílými listy doporučujeme použít růžky s bílou samolepicí vrstvou a do alba s černými listy černou. Zjistit počet růžků, které budete potřebovat není těžké. Stačí vynásobit počet vlepovaných fotografií 4x

 

K vlepování fotek použijte lepidlo.

lepidlo-na-fotky

Speciální lepidlo na fotografie je vyrobeno k tomuto účelu a má mnoho výhod. Dobře se s ním pracuje a lepidlo výborně drží nalepené fotografie i při ohybu listu, neboť je trvale pružné. Doba schnutí je 3-5 minut dle naneseného množství a teploty. To vám dává, oproti růžkům i podlepkám možnost, srovnat si přilepené fotky jak chcete. Doporučujeme přichystat si všechny fotografie na jednu stranu alba, pak je lepit a vzájemně rovnat současně. Lepidlo nanášejte nejblíže 1 cm k okraji, umožní vám to s fotografií pohnout a srovnat. Po zaschnutí zůstane lepidlo průhledné a trvale pružné. Pokud se vám nějaké lepidlo zespoda fotky přece jen dostalo mimo fotku,nic se neděje. Lehkým třením zbytky lepidla odstraníte. Díky trvalé pružnosti se dá fotografie opatrně z alba vyjmout, ale je to obtížnější než například u fotorůžků. Zaschlé lepidlo připomíná gumovitou hmotu, kterou bývají přichyceny reklamní vzorky k časopisu. S jednou 50ml tubou se dá při přiměřeném dávkování nalepit cca 200 fotek 10x15.

 

K vlepování fotek použijte fotopodlepky.

foto-podlepky

Fotopodlepka je čtvereček papíru, který je na obou stranách samolepicí. Použití podlepek je metoda velmi podobná fotorůžkům ale takto přilepenou fotografii nelze z alba bez poškození vyjmout. Výhodou podlepek je, že nejsou vůbec vidět. Podlepku sejmete z pásku, který je navinut v krabičce. Nalepte je do rohů případně i do středu fotografie, dle rozměru. Poté sloupněte fólii ze samolepicí rubové vrstvy podlepky. Fotografii opatrně umístěte na stránku alba, kam chcete. Udělejte to opatrně, neboť jakmile se fotka s podlepkou přilepí, už s ní nehnete bez následků.

Rada na konec. Pokud vlepujete do fotoalba lesklé fotografie, použijte při práci rukavice z jemného textilu. Zamezíte případnému zanechání otisků prstů na fotografiích.

Mnoho příjemných chvil při tvorbě a prohlížení uchovaných foto-vzpomínek přeje tým foto-alba.cz.