Klasické fotoalbum na růžky

Klasické foto-album je nejlepší!

Nalepování fotografií do klasického alba je nejlepším a nejstarším způsobem archivace a ukládání vzpomínek na fotografiích. Tato foto-alba bývají největší, nejdražší a vyžadují nejvíce úsilí a příprav než takové album vytvoříte. Odměnou je kousek zachyceného času, vzácný a hodnotný předmět, který se předává z generace na generaci a bude dělat radost dlouhá léta. Prohlížení foto-alba s rodinou se pak stává malou událostí. Vzpomínky babiček se přenesou do paměti vnoučatům.

Jak funguje klasické foto-album?

Klasické foto-album je album do kterého se fotografie nebo obrázky vlepují pomocí lepidla nebo speciálních růžků. Proto se někdy nazývá též foto-album na růžky. Tento systém je nejstarším a časem ověřeným způsobem uložení fotografií, který poskytuje celou řadu výhod plynoucím z jeho konstrukce. Jedná se o papírové listy svázané do speciálního knižního bloku, který je zavěšen do tuhých desek. Listy bývají vyrobeny ze silného kartonu jehož síla se označuje podle počtu gramů na metr čtvereční, například 240g/m2. Čím větší tedy bude gramáž, tím silnější bude list v albu. Mezi jednotlivými listy foto-alba bývá jemný "pavučinkový" papír, který brání poškození protilehlých fotografií.

klasické foto-album listy

Fotografie do foto-alba lze vlepovat několika metodami. Pomocí foto-růžků  nebo oboustranně samolepících čtverečků. Dále můžete použít speciální lepidlo. Podrobnosti o jednotlivých metodách vlepování si přečtěte v našem článku růžky nebo lepidlo. Počet fotografií, které se vejdou do alba se liší dle počtu, rozměrů listů a velikosti vlepovaných fotografií. Záleží také, kolik fotografií nalepíte na šířku či výšku. Desky klasického alba bývají vyrobeny z kvalitní knihařské lepenky, která by měla svou silou a tuhostí dostatečně chránit listy a obsah alba. Desky mohou být potaženy textilní látkou, laminovaným papírem s potiskem, kůží, pergamenem či celou řadou nejrůznějších materiálů. Existují tisíce typů klasických foto-alb, které se liší provedením vazby, desek, barev a gramáže kartonu. Klasické foto-album zůstává nejlepší možnou archivační metodou a proto jsou používána už od dob našich babiček a dědečků.

klasické fotoalbum vazba

Jaké jsou výhody klasického alba oproti jiným typům?

-proti zasunovacím albům - volnost a prostor pro vaši kreativitu. Můžete vlepovat fotografie i obrázky jaké chcete. Kombinujte rozměry na šířku i výšku. Lepte přes sebe nebo naopak jen jednu velkou fotografii na stránku. Obrázky můžete doplnit libovolnými popisy a nejrůznějšími doplňky, které můžete vybírat zde.

-proti foto-knize - fotografie vyrobené takzvanou mokrou cestou na kvalitní podložce mají větší trvanlivost a stálost barev než fotokniha. Fotky nalepené v albu mohou při správném uchování vydržet desítky let bez úhony. Fotokniha je zde pouze několik let a jen čas ukáže kvalitu barev papíru z něhož se fotoknihy vyrábějí.

- proti uložení fotografií v počítači nebo telefonu - fotky uložené v albu můžete při rodinné sešlosti dát kolovat a každý si fotografie může v klidu prohlédnout. Tento pocit vám monitor počítače nebo malinký display telefonu neposkytne. Daleko horší je ale riziko ztráty fotek uložených na discích počítačů, ke kterému může dojít (a dochází) mnoha způsoby. Najednou a nenávratně tak můžete přijít o neopakovatelné záběry života vaší rodiny.

Nevýhodou se může zdát pracnost a tedy delší doba vytvoření alba. Pokud ale vezmete v úvahu, že takové album si budou moci prohlížet i po 50 letech vaše vnoučata (trvanlivost alba to jistě umožňuje) není vynaložená námaha, která může být příjemnou zábavou, tak velká.

Mnoho příjemných chvil strávených nad alby s vašimi fotografiemi přeje tým foto-aba.cz.

 Celou nabídku fotoalb k vlepování fotek najdete zde: Klasická fotoalba na růžky